Siirry suoraan sisältöön

Teuvan kirkon alttaritaulu on Tove Janssonin maalaus

  • 2 min read
Teuvan kirkon alttaritaulu on muodoltaan erikoinen.

Teuvan kirkon alttaritaulu, Kymmenen neitsyttä, on Tove Janssonin maalaama. Hän maalasi sen vuonna 1953 ja taulu kuvaa vertausta viidestä tyhmästä ja viidestä viisaasta neitsyestä Matteuksen evankeliumista. Tämän taulun tekee harvinaiseksi kaksi asiaa. Toinen on tietysti maalarina toiminut Tove Jansson ja toinen on alttaritaulun vaakasuuntaisuus. Yleensä ne on maalattu aina pystysuunnassa, mutta Kymmenen neitsyttä on viisi metriä leveä. Alttaritaulun maalatessaan Jansson oli jo julkaissut neljä Muumi kirjaa.

Teuvan kirkon alttaritaulu rahoitti Tove Janssonin lainaa

Muumien suosio alkoi hiljalleen nousta ja Tove oli muuttanut asumaan ateljeeasuntoonsa, jonka oli ostanut lainarahalla. Hänen lainansa oli kuitenkin suhteellisen suuri ja jotakin hänen piti keksiä saadakseen sitä maksettua. Muumien suosio vei häneltä aikaa kuvataiteelta, vaikka hän itse koki olevansa enemmän taidemaalari kuin kirjailija. Vuoden 1952 loppu puolella hän sai tarjouksen, josta ei voinut yksinkertaisesti kieltäytyä. Häntä pyydettiin maalaamaan Teuvan uuden kirkon alttaritaulu.

Janssonin alttaritaulu on kerännyt vuosien mittaan huomiota huomattavasti. Teos on herättänyt huomiota jopa Japanissa asti ja toimii paikallisena vetonaulana. Se on myös kulttuurihistoriallisesti merkittävä teos. Jansson ei elämänsä aikana maalannut toista alttaria. Maalaamisensa aikaan Tove oli vielä suhteellisen tuntematon. Hän aloitti alttaritaulun luonnostelun ateljeessaan ja kaikkiaan näitä luonnoksia syntyi viisi kappaletta. Luonnokset hän myöhemmin lahjoitti pois ja yksi on ollut esillä Ateneumissa.

Alttaritaulu ja signeeraukset

Teuvan vanha kirkko tuhoutui tulipalossa ja vakuutusrahat eivät riittäneet uuden kirkon rakentamiseen, joten alttaritaulun lahjoitti Erland Luoma. Tästä syystä taulussa on kaksi signeerausta. Vasemmasta alakulmasta löytyy Luoman ja oikeasta alakulmasta Janssonin. Kukaan ei todellisuudessa edes tiedä, kuinka arvokas alttaritaulu todellisuudessa on. Pieni hauska yksityiskohta on myöskin se, että Tovelta loppui maalatessa lehtikulta kesken ja työt keskeytyvät tästä syystä joksikin aikaa. Taulu kuitenkin valmistui ennen adventtia.

Avainsanat: