Tove Jansson tunnetaan tietenkin ennen kaikkea Muumeistaan, jotka hän loi, kirjoitti ja kuvitti. Harvempi tietää, että Jansson oli myös sarjakuvapiirtäjä ja kuvataiteilija. Tove Janssonin taideteokset hämmästyttävät monipuolisuudellaan sekä tekniikan että aiheiden puolesta. Myös tuotteliaisuuden puolesta Jansson oli erityisen ahkera. Maalausten lisäksi hän on luonut erityisen paljon pilapiirroksia sekä pieniä piirustuksia, jotka syntyivät usein nopeasti yhden hetken inspiroimana.
Sydäntä sykähdyttävät Tove Janssonin taideteokset
Tove Janssonin tyylin kehittymisen ja monipuolistumisen voi nähdä erityisen hyvin hänen omakuvistaan, jotka muuttuvat vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Uran varrelta on nähtävissä herkkiä ja henkilökohtaisia omakuvia, mutta myös sellaisia, joihin on tullut voimakkaita vaikutteita hänen maailmanmatkoiltaan, erityisesti Etelä-Euroopasta. Myös humoristiset ja omaperäiset omakuvat ovat tyypillisiä Janssonille.
Kun Tove Jansson tuli tunnetummaksi, häneltä alettiin ostaa myös tilaustöitä. Yksi tällainen on Teuvan kirkon alttaritaulu. Kymmenen neitsyttä -niminen maalaus on vuodelta 1953. Se kuvastaa Matteuksen evankeliumin vertausta viidestä viisaasta ja viidestä tyhmästä neitsyestä. Erityisen taulusta tekee paitsi sen maalaaja, myös taulun omintakeinen muoto. Yleensä alttaritaulut ovat pystysuuntaisia, mutta Kymmenen neitsyttä laajenee leveyssuuntaan.
Vaatimaton pienten puolustaja
Tove Jansson käytti töidensä lähtökohtana konkreettisia hahmoja ja tilanteita, joita hän sitten jalosti luovuutensa voimalla haluamaansa suuntaan. Teuvan kirkon alttaritaulun lisäksi hänen tunnetuimpia julkisia tilaustöitään ovat useiden koulujen ja päiväkotien seinämaalaukset sekä esimerkiksi Helsingin Kaupungintalon fresko ’Juhlat kaupungissa’. Monessa työssä toistuu tavalla tai toisella teema pienistä, hieman omalaatuisista olennoista, jotka vaikuttavat kuitenkin olevan tyytyväisiä elämäänsä.