Siirry suoraan sisältöön

Leppävaaran seurakunta

  • 3 min read
Leppävaaran seurakunnan toiminnasta pääsevät nauttimaan kaikenikäiset

Leppävaaran seurakunta on vuodesta 1964 toiminut espoolainen seurakunta, joka on alun perin syntynyt Espoon suomalaisen seurakunnan jakaannuttua osiin ensi kerran. Vuonna 1979 seurakunta sai myös oman suuremman kirkkonsa, Leppävaaran kirkon, joka toimii tänä päivänä jumalanpalvelusten lisäksi vuosittain noin 130 parin vihkikirkkona. Alun perin 8 400 hengen seurakunnasta on vuosien saatossa kasvanut 25 000 seurakuntalaisen ja 50 työntekijän yhteisö, jossa toimintaa järjestetään vuosittain niin perheen pienimmille kuin vanhimmillekin.

Leppävaaran seurakunta tarjoaa toimintaa koko perheelle

Tämän seurakunnan toiminnasta pääsevät nauttimaan niin lapset, vanhemmat kuin ikääntyneetkin. Leppävaaran seurakunta -muskari on pidetty toiminta, jota järjestetään seurakunnassa syksyisin ja keväisin. Muskarissa lapset pääsevät nauttimaan musisoinnista samalla oppien ja vuorovaikutusta vanhemman kanssa vahvistaen. Muskariryhmiä löytyy seurakunnasta monen ikäisille, ja niihin on mahdollista anoa maksuvapautusta, mikäli taloudellinen tilanne sen vaatii.

Muskarin lisäksi perheille tarjottavasta toimintakattauksesta seurakunnalta löytyy esimerkiksi perhekerhotoimintaa. Siihen kuuluva perhekahvila on vapaamuotoista ja avointa toimintaa, johon on mahdollisuus vanhemman osallistua lapsensa kanssa vaikka vain hetkeksi kerrallaan. Perhekahvilassa lapset ja vanhemmat pääsevät askartelemaan, leikkimään ja laulamaan sekä viettämään mukavaa yhdessäoloaikaa muiden perheiden kanssa. Vauvakerhotoiminta on suunnattu vauvoille vanhempineen, ja myös sen kautta vanhemman on mahdollisuus päästä vertaisryhmään keskustelemaan ja viettämään aikaa.

Leppävaaran seurakunta -muskari lapsille ja kuorotoiminta aikuisille

Leppävaaran seurakunta tarjoaa musikaalista ohjelmaa myös aikuisille monenlaisen kuoro- ja musiikkiryhmätoiminnan kautta. Esimerkiksi Kuoro kaikille -kuoroon on mahdollisuus osallistua monen ikäisten, tasoisten ja taustaisten laulajien. Kuoro on avoin, eikä siihen osallistuminen sido esimerkiksi esiintymisiin lainkaan. Mikäli kaipaa pitkäjänteisempää kuorotoimintaa, voi osallistua esimerkiksi Leppävaaran seurakunnan kirkkokuoroon, jonka kautta on mahdollisuus avustaa messuissa tai päästä esiintymään seurakunnan tapahtumissa.

Leppävaaran seurakunta on tunnettu aktiivisuudestaan toiminnan ja tapahtumien suhteen, mikä näkyy erityisesti musiikillisten toimintojen kattavassa kirjossa niin lapsille kuin aikuisillekin. Mikäli pelkästään kuorotoiminta ei tunnu omalta, löytyy seurakunnan valikoimista myös nuorille suunnattua bänditoimintaa ja aikuisillekin sopiva vapaamuotoinen harrastesoittelun mahdollisuutta tarjoava musaryhmä.

Jokaiselle sopiva aika ja tapa osallistua

Seurakunnan toimintaa järjestetään ympäri vuoden Leppävaarassa ja samoin toiminnot jakautuvat eri vuorokaudenaikoihin. Jokaisen on näin helppo löytää itselleen sopiva aika ja tapa osallistua seurakunnan toimintaan, mikä on hyvä siitäkin syystä, että Leppävaaran seurakunnan alueelle muuttaa paljon uusiakin asukkaita jatkuvasti. Illan kuoroharjoituksista tullessa voi pimeän kotipihan auttaa valaisemaan laatuvalaisin, josta löytyy sopivia valaisimia niin iltapalapöydän kuin pihatienkin valaisuun.

Ennen Leppävaaran kirkkoa oli leppävaaralaisilla oma pienempi kirkkonsa, Perkkaan kappeli, joka rakennettiin vuonna 1929. Kappelin rakennus onnistui pääasiassa talkoovoimalla ja se oli Espoon kirkkotiloista toisiksi vanhin. Perkkaan kappelin palaminen pääsiäisenä 2022 tuhopolton seurauksena toi mukanaan seurakuntalaisille suuren surun ja jätti seurakunnan ainoaksi kirkoksi Leppävaaran kirkon.

Leppävaaran seurakunta on kasvava seurakunta

Vuosien varrella Leppävaaran seurakunnan toiminnot ovat kehittyneet ja tilat kokeneet muutoksia. Seurakunnan tämänhetkinen kotikirkko Leppävaaran kirkko on holvikaarineen varsin romanttisen näköinen ja sinne mahtuu yli 300 istujaa. Perkkaan kappeliakin vanhempi Espoon tuomiokirkko on alueensa vanhin kirkko, ja sillä vuosia onkin takanaan jo yli 500. Arvioiden mukaan kyseinen kirkko olisi rakennettu vuosien 1485-1490 välillä.

Tänä päivänä seurakunnan palveluihin kuuluu myös seurakuntalaisten tukeminen ja auttaminen erilaisissa henkisissä, hengellisissä ja taloudellisissa kysymyksissä ja kriisitilanteissa. Seurakunnan diakoniatyön kautta on mahdollista päästä keskustelemaan ammattilaisen kanssa esimerkiksi hankalasta elämäntilanteesta. Työntekijältä voi myös saada apua virkamiesten kanssa asiointiin tai taloudenhoitoon.

Leppävaaran seurakunta tarjoaa monenlaista toimintaa, apua ja tukea perheen pienimmistä ikäihmisiin asti. Seurakunnan palveluiden kautta voit hiljentyä jumalanpalvelusten muodossa, voimaantua vertaistuellisten perhekahvilatapaamisten avulla tai virkistyä työpäivän jälkeen kuoro- ja musaryhmätoiminnan rytmittämänä. Kyseistä seurakuntaa ei turhaan markkinoidakaan aktiivisena seurakuntana. Kaiken lisäksi voit myös itse osallistua seurakunnan auttamistyöhön ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi, jolloin pääset mukaan kehittämään ja toteuttamaan seurakunnan vapaaehtoistyötä hyvällä asialla.