Diakoniatyö

  • 2 min read
Diakoniatyö auttaa ihmistä hädässä

Kirkon diakonia auttaa ja tukee ihmistä, kun hän on haavoittuvassa elämäntilanteessa. Diakoniatyö on todella tärkeä osa kirkon palveluita ja diakoneilla onkin kysyntää paljon. Diakonin tulee olla empatiaan kykenevä henkilö, joka osaa kuunnella ihmisen murheita. Työ ei ole mitenkään kevyttä ja heidän onkin tärkeää myös muistaa oma hyvinvointinsa. Diakonian parissa kohtaa monenlaisia ihmiskohtaloita, jotka eivät ole päässeet elämässä helpolla.

Diakoniatyö auttaa myös erilaisissa kriisitilanteissa, joissa yhteisö on joutunut kohtaamaan jotain traumaattista. He tarjoavat niin keskusteluapua, kuin myös konkreettisempaakin, jos sellaiselle on tarvetta. On tapauksia, joissa perhe on menettänyt talonsa tulipalolle ja diakonian kautta etsitään uusia vaatteita sekä muuta irtaimistoa.

Diakonia auttaa köyhiä

Diakoniatyön vastuualueisiin kuuluu niin köyhyyden, syrjäytymisen kuin asunnottomuudenkin asiat monien muiden lisäksi. Esse kertoo, että diakonialta voi saada esimerkiksi ruoka-apua tai vaikka lahjakortteja kauppaan hädän hetkellä. Myös vaatelahjoituksia on mahdollista saada sekä usein diakonialle lahjoitetaan jopa huonekaluja.

Diakoniatyö pyrkii olemaan paikalla kun apua tarvitaan. Ajatustenlukijoita hekään eivät ole, joten pyytäminen on tärkeä taito, joka monelle ehkä on vaikeaa vaikka apua oikeasti tarvitsisi. Jotkut vähättelevät omia tarpeitaan vaikka täysin olisivat oikeutettuja hekin saamaan apua. Diakonian puolella ei käydä tulotietoja ja laskuja läpi, jotta nähtäisiin pitäisikö sitä rahaa olla.

Millaista apua diakoniasta voi saada?

Diakonia haluaa aina auttaa ihmistä hädässä ja kriisissä. Mutta millaista apua sitten voidaan tarjota? Tässä on muutama esimerkki avustuksista ja mahdollisuuksista.

  • Keskusteluapua, kun elämä kohtelee huonosti ja ei ole hyvä olla
  • Tukea yhteisöön kohdistuneessa kriisitilanteessa
  • Ruoka-avun jakaminen kaikille, jotka tulevat sitä pyytämään

Diakoninen kirkko

Kirkon diakonia lähtee luonnollisesti teologisesta lähtökohdasta ja toimii Jeesuksen esimerkin ja opetusten mukaisesti. Lähimmäisen palveleminen, on aina ollut tärkeä kirkon tuntomerkki ja tehtävä. Jeesuksen tehtävän julistusta pidetään myös kirkon ja jäsenien tehtävänjulistuksena. Tämä katkelma on suoraan raamatusta ja se toimii hyvänä ohjenuorana.

”Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta”. Kirkon diakonia siis pyrkii toimimaan tätä ohjetta noudattaen, tuoden apua sinne missä sitä kaivataan eniten. Niin yksilö kuin yhteisötasolla. Diakoninen kirkko toimii oikeudenmukaisuuden sekä rauhan puolesta ja varjelee luomakuntaa.