Siirry suoraan sisältöön
Espoon seurakunnat

ESPOON TUOMIOKIRKKO

Espoon Tuomiokirkko on historiallinen kirkko

Espoon tuomiokirkko on koko Espoon tärkein historiallinen rakennus. Se onkin hyvin vanha, sillä kirkko on yli 500 vuotta vanha keskiaikainen kirkko. Lisäksi se on mahdollisesti toiseksi vanhin rakennus koko pääkaupunkiseudulla. Kirkko sijaitsee Espoon keskuksessa ja sen vieressä virtaa Espoonjoki. Espoon keskuksessa sen löytää Pappilanmäen Kirkonmäeltä. Se on Suomen evankelisluterilaisen kirkon Espoon hiippakunnan tuomiokirkko, sekä kahden seurakunnan kotikirkko. Nämä seurakunnat ovat Espoon tuomiokirkkoseurakunta ja Esbo svenska församling. Espoon seurakunnista myös Espoonlahden seurakunta toimitiloineen sijaitsee melko lähellä kirkkoa ja sen aluetta. Sillä on hyvin keskeinen sijainti aivan keskellä Espoon kaupunkia.

Espoon Tuomiokirkko eli Espoon vanha kirkko on pyhitetty apostoli Matteukselle, eli perimätiedon mukaan yhdelle Jeesuksen 12 opetuslapsesta ja apostolista. Kivistä rakennetussa ja näyttävässä kirkossa on 550 istumapaikkaa.

Espoon vanha kirkko on nyt tuomiokirkko

Espoon tuomiokirkko -rakennus on Suomen evankelisluterilaisen kirkon nuorin, sillä siitä tuli tuomiokirkko kirkolliskokouksen päätöksellä vasta vuonna 2004. Sitä ennen sitä kutsuttiin vanhaksi kirkoksi. Samalla Espoon vanhan kirkon kirkkoherrasta tuli Espoon tuomiorovasti ja Kanta-Espoon seurakunnasta tuli Espoon tuomiokirkkoseurakunta.

Tuomiokirkko on kristillisessä kirkossa hiippakunnan pääkirkko. Siitä on käytetty myös nimitystä katedraali. Suomessa nimitystä tuomiokirkko käytetään luterilaisista pääkirkoista. Muita pääkirkkoja saatetaan taas kutsua basilikaksi tai katedraaliksi. Jako ei kuitenkaan ole aivan ehdoton, joten joskus saattaa kuulla puhuttavan kirkoista myös muilla nimillä. Tuomiokirkko-sanan alkuosa ei myöskään viittaa tuomitsemiseen, vaan se on eräänlainen vanha käännösvirhe.

Espoon tuomiokirkko

Espoon tuomiokirkolla on pitkä historia

Espoon tuomiokirkko rakennettiin vuosien 1485–90 välillä ja sen ensimmäinen kirkkoherra oli Henricus vuonna 1458. Tällöin kirkko myös itsenäistyi Kirkkonummen emäseurakunnasta. Kirkko on kokenut pitkän historiansa aikana muodonmuutoksia, sillä sitä on esimerkiksi laajennettu 1820-luvulla sen käytyä liian ahtaaksi kävijöihin nähden. Alkuperäisestä kirkosta ovat kuitenkin jäljellä itä- ja länsiosat, joissa keskiaikaiset maalaukset ovat edelleen näkyvissä.

Kirkko sijaitsee Espoonjoen kauniilla rannalla, jonka toisella varrella sijaitsee myös Espoon kaupunginosa Espoonlahti. Espoonjoen vesireitit olivat Kirkkojärven reittien ohella liikenteellisesti merkittävät väylät kirkolle 1450-luvulla. Lähellä sijaitsee myös Kuninkaantie, joka on vanha postireitti Norjan Bergenistä monen paikkakunnan ja Etelä-Suomen läpi edelleen Pietariin saakka. Espoon Tuomiokirkon sijainti on siis ollut hyvin keskeinen.

Espoon Tuomiokirkko nykyään

Espoon tuomiokirkko ja ympäröivä Kirkonmäki sisältyvät Museoviraston inventoimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Kirkko onkin kauneimpia rakennuksia koko seudulla kivimateriaaleineen, 1600-luvun saarnatuoleineen ja massiivisine sisätiloineen. Kirkon kivestä ja puusta rakennettu kellotapuli valmistui 1760-luvulla ja historiallinen hautausmaa on noin yhdentoista hehtaarin laajuinen. Siellä sijaitsee myös Karjalaan jääneiden vainajain muistomerkki ja oma osasto sotaveteraaneille sekä sankarihaudoille. Kirkossa on edelleen aivan samanlaista toimintaa kuin Espoon muissakin kirkoissa ja seurakunnissa, joista Esse kertoo sivustollaan.

Kirkossa vietetään muun muassa jumalanpalveluksia ja kasteita joka sunnuntai ja siellä järjestetään muitakin läheisesti hiippakunnan jumalanpalveluselämään kuuluvia tilaisuuksia. Se on myös suosittu vihkikirkko kauneutensa ja näyttävyytensä vuoksi. Uskomattoman kauniit kirkon sisätilat ja historiallinen piha-alue sekä Espoonjoki tekevät siitä hyvin kauniin paikan juhlallisten tilaisuuksien järjestämiseen. Juhla-ajat annetaan ensisijaisesti kirkon seurakuntien jäsenille ja jäljelle jääneet ajat muiden seurakuntien jäsenille.

Esse Esittelee Espoon Seurakuntia